Сбогом, Лондон; здравей, Италианска ривиера! Веднага след като най-емблематичният европейски влаков маршрут извади британската столица от списъка си с дестинации, "Ориент Експрес" планира пътуване до лигурийското крайбрежие за лятото на 2024 г.

Влакът, чието пълно име е Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train, Europe, ще пътува от Париж до Портофино в продължение на два дни през юни. През ноември компанията спря да обслужва британската си услуга Pullman, която свързваше маршрута Париж-Венеция с Лондон, пише CNN.

Въпреки името, този нов маршрут няма да се доближава до Венеция. VSOE, както е известен, ще тръгва от Париж в 15:00 ч., ще преминава през Франция покрай Дижон, Лион и Авиньон, след което ще се движи по Лазурния бряг, преди да премине в Италия.

Снимка: belmond.com

Краят на маршрута ще бъде в Санта Маргерита Лигуре, градът-врата към Портофино, в 13:00 ч. на следващия ден. Гостите ще бъдат трансферирани до Портофино и ще се настанят за две нощувки в известния хотел Splendido.

След всичко това ще се върнете в реалния живот, защото билетите за влака са еднопосочни. Ако искате да направите това отново с влак, ще пътувате с претъпкан регионален до Генуа и Милано, след което ще продължите обратно към Париж с лъскавия високоскоростен влак Frecciarossa.

Цените започват от около 7 793 евро на човек за трите нощувки, но тъй като става дума за Belmond, пътниците ще получат наистина луксозно обслужване за своите пари. Менюто се планира от отличения със звезда на Мишлен шеф-готвач Жан Имбер, а вечерното питие ще бъде придружено от изпълнение на пиано или пък цяла група. Влакът разполага с осем нови апартамента.

Оставете сърцето (и портфейла) си в Портофино

Междувременно в Splendido - манастир от 16-и век с изглед към известното пристанище на Портофино, с обновени стаи и басейн със солена вода - гостите ще получат петстепенно дегустационно меню от Имбер (който ще присъства лично), последвано от коктейли в петък вечер. В събота ще имат частна прожекция на филм на открито на известния Пиацетта в Портофино.

Влакът за първи път посещава Италианската ривиера, но няма да е за последен. Планира се това да бъде ежегодно събитие, като датите за 2025 г. предстои да бъдат потвърдени.

Останалите могат да повторят пътуването с по-малко блясък, като вземат Frecciarossa от Париж до Милано и след това Intercity до Санта Маргерита Лигуре. Хотел Splendido е затворен за сезона до 8 юни, когато най-евтината стая ще струва 2 855 евро на вечер. Престой в средата на седмицата в края на септември, преди затварянето му, е малко по-достъпен - 1 761 евро на вечер. Междувременно тризвездният хотел Nazionale предлага двойни стаи от 248 евро или от 399 евро с изглед към морето. За тези, които не разполагат с бюджет за Портофино, най-добре е да отседнат в Санта Маргерита Лигуре.

През 2024 г. в Италия ще дебютира и влакът Orient Express La Dolce Vita - няма връзка с този на Belmond, а е отделно начинание на Accor.

Снимка: belmond.com