Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година. Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г., съобщават за БТА от Столичната община.

Най-голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31 % повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени ковид ограниченията, заявяват от общината.

От там припомниха част от инвестиции в разкриването и експонирането на културно-историческото наследство, направени през последните години - неолитно селище "Слатина" отпреди 7 хиляди години, археологическият парк "Западната порта", Триъгълната кула, Античният комплекс "Сердика", Античния мавзолей в "Лозенец", археологическото ниво под храма "Света София", Музея за история на София.

Столична община подкрепя и културни събития, които са на европейско ниво като Софийски музикални седмици, София филм фест, Европейски музикален фестивал, фестивала А to Jaz, "Световен театър - София", Опера в парка, класическите концерти на пл. "Св. Александър Невски".

Според доклад на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) от май тази година международният туризъм расте експлозивно през първото тримесечие на годината, като през периода са пътували два пъти повече хора, отколкото през същото тримесечие на миналата година.

България е в челната десетка по два показателя - ръст на чуждестранните туристи и ръст на приходите от чуждестранните туристи. По първия показател през първото тримесечие на 2023 г. ръстът е от 27 на сто спрямо януари-март 2019 г. (шесто място), а по втория - с 21 на сто (десето място).