Над 750 туристи от цялата страна се очаква да се включат в националния поход Козлодуй-Околчица по стъпките на Ботевата чета, който тръгва днес от брега на Дунав край Козлодуй, съобщи за БТА главният ръководител на похода Георги Петков.

Сред участниците в похода са над 200 туристи от Враца, повечето от които са ученици. За трета поредна година в него се включва и конен отряд от областния град. Вчера те бяха изпратени с водосвет за здраве и успех и с китка здравец от кмета на общината д-р Костадин Шахов и областния управител Пепа Владимирова.

Националният поход Козлодуй-Околчица се организира на 64-ти път от Ботевския организационен комитет, община Враца, врачанското туристическо дружество "Веслец" и мемориалния комплекс "Ботев път".

Областният управител Пепа Владимирова съобщи за БТА, че от министерството на финансите са осигурени 135 000 лева за националния поход. С част от тях за първа година ще бъде осигурена безплатна храна на всички участници в него, посочи тя. Освен това със средствата ще бъдат подобрени битовите условия по време на похода, като вече са осигурени и походни бани, подменени са и част от бивачните съоръжения. Владимирова отбеляза, че средствата ще бъдат използвани за осигуряване на медицинското обслужване и полицейската охрана, както и за транспорт на походниците до Козлодуй и на бивачните съоръжения.

Снощи походниците участваха в възпоменателния митинг-заря и тържествена проверка, която се състоя край паметния знак в Ботевия парк на козлодуйския бряг. На това място преди 134 години Христо Ботев и водените от него 200 четници слизат от кораба "Радецки" и целуват родната земя. Поклонниците, участващи в национален поход, ще преминат 120 километра по техните стъпки, за да стигнат на 1 юни в подножието на връх Околчица. Походът ще върви по трасето на най-големия музей на открито в Европа - Мемориалния комплекс "Ботев път", който следва пътя на четата от брега на Дунав през равнината до планината.

Днес походниците ще преминат по улиците на Козлодуй и на централния площад ще бъдат посрещнати от кмета на общината Румен Маноев. Край историческите местности Матеев геран и Попово хан, свързани със събитията от 1876 г. и Ботевата чета, те ще спрат за кратка почивка и ще изслушат първата екскурзоводска беседа от историка Невена Стефанова, която за 39-ти път съпровожда похода. Вечерта в село Бутан туристите ще участват в концерт и митинг-заря.