Организацията English Heritage, която управлява повече от 400 исторически обекта в Обединеното кралство, прие дарение от 1,25 млн. паунда от Airbnb, за да подкрепи кандидатурата си за "стимулиране на културно-историческия туризъм" и да продължи ефективно опазването на най-важните исторически забележителности и домове в Обединеното кралство, съобщава Guardian.

Дарението за благотворителната организация, която е пазител на архитектурното наследство на страната, следва стартирането на новата категория "Исторически домове" на Airbnb, която включва обяви за исторически места, в които може да се отседне.

Наскоро платформата бе подложена на критики, след като нови данни разкриха, че рязко се е увеличил броят на обявите в крайбрежните райони на Англия и Уелс, което породи опасения за "тематични паркове за богати". Според експерти, работещи в областта на жилищното настаняване, тази тенденция показва, че наемодателите в популярните места за почивка може да предпочитат туристите пред наемателите в момент, когато много общности са засегнати от нарастващите разходи за живот.

Но компанията от Силициевата долина заявява, че дарението е част от по-широк проект, предназначен да "подобри културното наследство", популяризирано от платформата.

От 2019 г. насам резервациите за исторически домове в Airbnb са се удвоили. Данните на платформата сочат, че през миналата година над 90% от резервациите са били от жители на Обединеното кралство, които са търсили домове в по-отдалечени селски райони. През първата половина на 2022 г. семейните пътувания са съставлявали една на всеки четири от тези резервации.

 "Горди сме, че допринасяме за английското наследство, което ще бъде от полза както за местните общности, така и за туристите, за да могат да се насладят на богатата културна история на Англия, включително на скритите съкровища в някои от по-малко посещаваните провинциални райони и местности", заявява Аманда Купълс, генерален мениджър на Airbnb за Северна Европа.

 

 Кейт Мавор, главен изпълнителен директор на English Heritage, коментира, че са много благодарни за дарението: "English Heritage е независима благотворителна организация и подкрепа като тази на Airbnb е жизненоважна за опазването на археологически обекти, замъци, абатства и исторически къщи, за които се грижим."

English Heritage управлява емблематични обекти в Англия - от Стоунхендж до Адриановия вал, от замъка Доувър до бункера от Студената война в Йорк - и като регистрирана благотворителна организация, разчита на подкрепата на дарители, за да защити бъдещето на тези толкова посещавани места.

Но Уил Макмахон, директор на благотворителната организация Action on Empty Homes, изразява съмнение дали English Heritage трябва да усвоява дарения от Airbnb.

"Дарението изглежда служи за една цел - то е един вид културно промиване на онова, което се е превърнало в инвестиционна платформа, извеждаща домовете от жилищно ползване и влошаваща още повече жилищната криза. От Airbnb очевидно имат стратегическо разбиране за собствената си уязвимост и според мен правят корпоративни дарения, за да компенсират лошата реклама, която получават в цялата страна заради кратките наеми, които оказват влияние върху дългогодишните местни общности както в града, така и по крайбрежието и в провинцията."