Критиците твърдят, че ръстът на краткосрочните наеми е допринесъл за недостига на жилища на достъпни цени за жителите. От своя стана Airbnb подаде съдебен иск срещу град Ню Йорк заради нов закон, който определи като "фактическа забрана" за краткосрочните наеми.

От компанията твърдят, че наредбата, която влиза в сила от 1 юли, налага произволни ограничения, които значително ще намалят броя на хората, които могат да отдават жилища под наем в града, съобщава Euronews.

Според разпореждането, от собствениците ще се изисква да се регистрират в кметството, да разкрият кой друг живее в имота и да обещаят да спазват наредбите за зониране, строителство и поддръжка.

От Airbnb нарекоха ограниченията "крайни и репресивни" и де факто забрана на краткосрочното отдаване под наем, което не остави на компанията друг избор, освен да заведе дело.

"Взети заедно, тези характеристики на схемата за регистрация изглежда имат за цел да "прогонят" краткосрочните наеми от Ню Йорк веднъж завинаги", заявиха от Airbnb. Компанията добавя, че кметската служба за специално прилагане на закона "не е разгледала разумни алтернативи".

Говорител на кмета Ерик Адамс заяви, че кметството ще разгледа иска. "Тази администрация се ангажира да защитава безопасността и жизнеността на общността, да запази постоянния жилищен фонд и да гарантира, че хотелиерският сектор може да продължи да се възстановява и процъфтява", каза говорителят.

"Правилата, които регулират краткосрочните наеми са ясни от години, а законът за регистрация през 2022 г. е бил правилно приет от градския съвет, добави той.

Airbnb отправя предизвикателства към Ню Йорк вече няколко години.  През 2016 г. Airbnb заведе дело срещу щата Ню Йорк заради забраната за рекламиране на краткосрочни наеми. Тя се отказа от този иск, когато градът обеща да не я прилага.

През 2020 г. компанията уреди съдебно дело срещу града във връзка с изискванията за месечно отчитане на нейните обяви. От Airbnb заявиха, че наредбата от 2022 г. нарушава и двете споразумения.

Ограниченията в Ню Йорк са част от усилията на местните общности да регулират краткосрочните наеми, без да ги забраняват. Ню Орлиънс е сред градовете, които се изправят срещу гиганта в областта на наемите, след като съдът отмени предишен закон.

На някои места противниците изразяват опасения относно шума и безопасността. Критиците твърдят също, че ръстът на краткосрочните наеми, чийто пионер е Airbnb, е допринесъл за недостига на жилища на достъпни цени за жителите, особено във ваканционните градове.

Тези оплаквания се разпростират далеч отвъд границите на САЩ. Миналата седмица Флоренция обяви незабавна забрана за нови ваканционни наеми в историческия център на града.