През 2022 г. Венеция обяви, че ще наложи туристически данък. Въвеждането му бе отлагано на няколко пъти, като първоначално бе предложено въвеждането му да стане през юни 2022 г., а след това през януари 2023 г. Сега изглежда, че това най-накрая ще се случи, тъй като еднодневните туристи, които искат да влязат във Венеция от събота, 27 април, ще трябва да платят за билет.

Таксата ще важи за посетителите, които пътуват само за един ден до "стария град" - това е целият район на лагуната. Тези, които пътуват директно до "малките острови" като Бурано и Мурано, няма да  да плащат, а местните жители и пътуващите за работа също ще бъдат освободени. Хората, които остават в града за една или повече нощувки, също ще бъдат освободени от таксата, както и онези с втори дом във Венеция. Освободените от таксата обаче все пак трябва да регистрират пътуването си онлайн.

Снимка: iStock by Getty Images

Таксата ще се прилага в рамките на пробен период от събота до неделя, 5 май. След това тя ще се прилага всеки уикенд между 8,30 и 16,00 ч. (с изключение на 1 и 2 юни) до неделя, 14 юли. Тя е 5 евро  на човек, а новата система издава QR код при плащане, за да улесни посетителите.

Смята се, че данъкът ще се използв за покриване на разходите за самата резервационна система, а не за реализиране на печалба. "Идеята е да се опитаме да "обезкуражим" посетителите в дните, когато градът вероятно ще бъде препълнен", обясняват общинските власти. Решението идва като следствие на предупреждението на ЮНЕСКО, че обмисля да включи Венеция в списъка на застрашените градове, отчасти поради щетите, причинени от големия брой туристи.

Венеция е включена в много списъци с туристически обекти, но за да бъде опазена, тези мерки изглеждат необходима стъпка. Управата на града се надява, че с въвеждането на новата такса  Венеция ще стане по-пригодна за живеене и приятна за посетителите.