Над 60 хил. туристи са посетили Седемте рилски езера през лятото, съобщи на пресконференция Стефан Кирилов, старши експерт в “Национален парк Рила”, предаде "Фокус". Стефан Кирилов призова хората, които решат да се включат в почистването на Националния парк на 3 и 4 октомври, да ползват само маркираните туристически пътеки около езерата, да не замърсяват водните площи и терените около тях, да не се изграждат нерегламентирани огнища и да не се късат цветята.
През цялото лято, откакто започна експлоатацията на лифта към Седемте рилски езера, в медиите се е преекспонираше замърсяването на района около езерата, каза Сашо Иванов, кмет на Сапарева баня. Според него, проблемът не е толкова голям. Благодарение на работата на лифта два пъти се увеличи туристопотокът в Сапарева баня, заяви Иванов. Не можем да ограничим посетителите на парка, но трябва да научим хората да спазват правилата, добави той.
Славейко Стайков от «Рила спорт” подчерта, че е абсолютно невъзможно с бюджета на Национален парк «Рила” да бъде охранявана ефективно цялата територия на парка. Стайков бе категоричен, че не трябва да се допуска натрупването на критична маса боклуци в района на Седемте рилски езера, за да не се застрашава флората и фауната около езерата.