Комисията за защита на потребителите (КЗП) напомня на търговците, предоставящи туристически услуги за настаняване, основните им задължения преди 6 септември - празникът на Съединението на България. Съобщението с инструкциите е публикувано на интернет страницата на КЗП.

Търговците трябва да поставят удостоверението за категоризация на мястото за настаняване на видно място, така че да бъде лесно достъпно и видимо за гостите на туристическите услуги. Това не само ще осигури прозрачност, но и ще покаже, че те спазват законовите изисквания, посочват от КЗП.

Недопустимо е въвеждането в заблуждение относно вида и категорията на мястото за настаняване. Пример за това е, ако търговец на туристически услуги представи обекта си като хотел, докато той е категоризиран като къща за гости или ако твърди, че е с по-висока категория, отколкото в действителност е. Такива практики са неприемливи и подлежат на санкции, отбелязват от КЗП.

Ценоразписът на предлаганите услуги трябва да бъде поставен на видно място, за да може потребителите лесно да се ориентират в цените и услугите, които се предлагат.

При неспазване на законовите изисквания са предвидени глоби, които ще бъдат налагани с цялата строгост на закона, предупреждават от Комисията.

ИЗБРАНО