Туристите могат да създадат сериозни екологични проблеми, замърсявайки различни природни и исторически обекти, пише CNN. Националният пещерен парк Карлсбад в Ню Мексико официално заяви, че посетителите вече ще имат право да влизат само и единствено с вода.

До тези мерки се стига, когато един посетител изпуска торба с царевични пръчици в една от пещерите. Според еколозите, само този отпадък се превръща в напаст за цялата еко система. От гледна точка на повечето туристи, това едва ли е някакъв сериозен проблем, но животът в пещерата се променя и боклуците променят целия баланс на еко системата.

Царевичните пръчици се разграждат бързо във влажните пещери и създават перфектна обстановка за микробиологичен живот. Пещерните щурци, паяците и мухите бързо се събират около хранителната мрежа, разпръсвайки въпросната храна в цялата пещера.

Ако обитателите се насочат към този вид храна, което е гарантирано, всички останали плодове ще изгният, което ще доведе до гладуващи обитатели в дългосрочен план. Паркът изпраща чистачи, които прекарват около 20 минути в събирането на разпръсната храна с надеждата, че няма да има по-сериозен ефект в бъдеще.

Сайтът на въпросния пещерен комплекс напомня на гостите, че това не е една голяма кофа за боклук, което означава, че кърпички, дъвки и всякакви дребни отпадъци също излизат от уравнението. Въпросната пещера е национално природно богатство и се формира след няколко милиона години след ерозия на скалите.

Повечето туристи не осъзнават колко години са били необходими, докато се развият всички форми на живот, за да създадат еко система, която може да бъде унищожена от пакет с царевични пръчици. За момента още не са въведени глоби, но предстои да бъдат обсъдени в следващите месеци.