Една от популярните американски пътеки, отворена за туристи, може да накара гайгеровия брояч да скочи до опасни нива. Става въпрос за популярна пътека в Ню Мексико, пише New York Post, където са провеждани редица ядрени опити. Местните го наричат Киселинния каньон, намиращ се в сърцето на Лос Аламос - мястото, където е детонирана първата атомна бомба. Макар и никой да не е очаквал толкова повишени нива на радиация, следите на едно от най-опасните оръжия в човечеството, могат да бъдат открити.

Растенията показват екстремна концентрация на плутоний, споделят учени от Северна Аризона. Майкъл Кетерер е физик в същия университет и признава, че е сравнявал нивата на плутоний в Лос Аламос и тези в призрачния град Припят в Украйна. Разликата между двете проби е минимална, а горските пътеки на Киселинния каньон са отворени за посещения. След атомната катастрофа през 1986 г. стана ясно, че Припят може и никога да не бъде обитаван от хора, но тази американска точка няма такива ограничения.

Киселинният каньон не е една от най-добрите дестинации за посещение и американските експерти събират проби всяка година. След обилни валежи през юли, тази година, пробите отчитат рекордно съдържание на плутоний. След години в изучаване на ядрените бунища, американските изследователи остават категорични, че Киселинният каньон трябва да бъде затворен и маркиран като опасен. За две десетилетия от Втората Световна война до 1964 г. са изсипани огромни количества радиоактивни отпадъци. През 1966 г. Атомната комисия на САЩ официално прекратява проекта, но едва през 1984 г. обявява местността за безопасна и отворена за посетители.

Сега учените се борят за промяна на това решение, както и взимане на допълнителни мерки. Радиоактивните води се изсипват в каньона Рио Гранде и могат да доведат до натравяне на почвата, а от там и на всички обитатели. Отделянето на радиоактивност във въздуха също е възможно, ако в Рио Гранде избухнат пожари.

Въпреки огромните опити за привличане на внимание и взимане на мерки, повечето изследователи печелят само една битка - да информират гостите на Киселинния каньон, че могат да бъдат изложени на високи нива на радиация.