Баща и син, управлявали фиктивна благотворителна организация, са обвинени за измама със средства за подпомагане по програма за КОВИД-19 облекчения, отпуснати им от федералното правителство. Парите са използвани в схема за закупуването на луксозен имот на стойност 3,7 милиона долара в комплекс на територията на "Дисни Уърлд" в Орландо, щата Флорида, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американските власти, предава БТА.

Шестдесет и четири годишният Ивън Едуардс и 30-годишният му син Джошуа Едуардс са задържани вчера по обвинения в банкова измама, заговор, предоставянето на невярна информация на кредитна институция и визова измама, се посочва в обвинителния акт.

Наказателните обвинения са повдигнати повече от година и половина след като федералните власти получават гражданско решение за конфискуването на 8,4 милиона долара от семейство Едуардс, във връзка с измама с ковид облекчения. Прокуратурата заяви, че двамата мъже са измамили Администрацията за малкия бизнес (правителствена агенция) с милиони долари от името на благотворителна организация.

Според прокуратурата семейството е използвало парите от заема, за да се опита да закупи луксозен имот в жилищния комплекс "Четири сезона", намиращ се на територията на "Дисни Уърлд", а останали средства е депозирало в банкови сметки в опит да прикрие местонахождението си.

В заявлението си за заем семейство Едуардс декларирало, че благотворителната организация има средни месечни разходи за заплатите на 486 служители в размер на 2,7 милиона долара и годишен оборот от 51 милиона долара. В действителност тези стойности "били значително по-ниски или дори напълно несъществуващи", се казва в обвинителния акт.