Съединените щати отбелязаха Деня на благодарността с традиционните празненства, паради и американски футбол.

Денят е обявен за официален празник през 1863 г. по време на Гражданската война, когато президентът Ейбрахам Линкълн обявява последния четвъртък на ноември за ден, в който се благодари на Бог за плодородната реколта. Иначе празникът датира още от времето на първите заселници, пристигнали през 1620 г. в Плимут Рок и организирали година по-късно празненство с местните индианци след прибирането на есенната реколта.

Снимка: БТА

Американските семейства традиционно се събират у дома на този ден на трапезата, където се сервират пълнена пуйка, картофено пюре, варена царевица и тиквен пай, наред с други кулинарни специалитети.

Тази година празникът бе помрачен от две смъртоносни масови стрелби. В събота мъж откри огън по нощен клуб, посещаван от хомосексуалисти в Колорадо Спрингс, и уби петима души. Във вторник служител на супермаркет от веригата "Уолмарт" в Чесапийк, Вирджиния, застреля шестима свои колеги и се самоуби.

Президентът Джо Байдън посети вчера пожарна на остров Нантъкет в Масачузетс, за да благодари на огнеборците за работата им. Той заяви пред журналисти, че ще направи опит да прокара по-сериозни мерки за контрол върху оръжията, преди Конгресът да започне да заседава в новия си състав през януари.

В Ню Йорк се проведе и традиционният парад, на който стотици хора в костюми преминаха по централните улици на мегаполиса пеша или качени на платформи на колела, от които се издигаха огромни и многоцветни надуваеми фигури. Проявата е организирана от веригата универсални магазини "Мейсис" и датира от 1924 г., когато служители на компанията за пръв път дефилират през Манхатън до сградата на основния търговски обект на веригата. Оттогава парадът се провежда всяка година с едно изключение - през Втората световна война. По време на пандемията от коронавирус през 2020 г. парадът бе организиран в намален формат и без зрители, допълва БТА.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА