Амстердам ще стане градът с най-висок туристически данък в ЕС от догодина, съобщи главният финансов служител на местната администрация Хестер ван Бюрен, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Градът планира да наложи данък от 12,5 процента от цената на хотелската нощувка, а пътниците на круизни кораби ще плащат 11 евро на човек, информира сайтът "Дъч нюз".

Като цяло промените означават, че туристите вече ще плащат на градската хазна средно 22 евро на вечер за стая, струваща 175 евро.

Това е четвъртият най-висок туристически данък в света, отбелязва Ван Бюрен.

Местната администрация планираше увеличението на таксата да е по-малко, но се реши на по-високата ставка след натиск от страна на общинския съвет. Градът очаква да получи от туристическия данък общо 65 млн. евро догодина.

Целта, по думите на Ван Бюрен, е по-скоро да се поемат разходите за услуги за местните жители, а не толкова да бъдат обезкуражавани гостите.

Ван Бюрен отбеляза, че е разговаряла с представители на други градове, опитващи да се справят с наплива от туристи, като Венеция и Барселона.

Амстердам очаква посетителите му тази година да достигнат над 20 милиона, много от които идват в града само за ден.

Нидерландската столица се затруднява да поеме увеличаващия се брой гости, особено "нискобюджетните" туристи, които често причиняват проблеми и обикалят около квартала на червените фенери.

Градът в момента прилага голям пакет мерки за борба с проблемните туристи и се зарече да ограничи броя на вътрешните и чуждестранни посетители до 20 милиона.