Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" ще бъде официално открит на 9 април, съобщават за БТА от Община Казанлък. Намира се в град Шипка в подножието на Стара планина и разкрива гледка към цялата долина, а в непосредствена близост до него се намират тракийските гробници Грифони, Голяма Косматка, Хелвеция, Оструша и Шушманец.

Още преди откриването си проектът на Община Казанлък получи редица награди, напомнят от администрацията. Това е първият по рода си подобен комплекс, който представя и развива тракийската култура и изкуство. Посетителите на комплекса ще имат възможност да видят макет на древната столица на одриския цар Севт III Севтополис, както и автентична тронна зала на цар Севт III.

Билети за официалното откриване могат да бъдат закупени онлайн в новата платформа на Община Казанлък.

Комплексът "Долината на тракийските царе" е част от един от най-мащабните проекти на местната администрация "Светът на траките". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020" и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс Оструша, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс.