Всички граждански полети от и до Иран остават отменени до 17:00 ч. (16:30 ч. българско време) в четвъртък, 3 октомври. Това съобщи днес Иранската организация за гражданска авиация, цитирана от агенция Тансим, предаде Ройтерс, пише БТА.

Спирането на полетите последва ескалацията на напрежението в региона, след като снощи Иран извърши ракетна атака срещу Израел. Тя беше предшествана от смъртта на лидери на проиранските въоръжени групировки "Хизбула" и "Хамас".

На този фон редица авиокомпании, сред които Ка Ел Ем (KLM), "Луфтханза" (Lufthansa) и "Райънеър" (Ryanair), обявиха по-рано, че спират някои полети до и от региона.

Редица авиопревозвачи от региона на Персийския залив също съобщиха, че спират свои полети в региона на Близкия изток.

Базираната в Дубай авиокомпания "Емирейтс" (Emirates) отменя всичките си полети до и от Ирак, Иран и Йордания, планирани за 2 и 3 октомври.

"Катар еъруейз" (Qatar Airways) временно преустановява своите полети до и от Ирак и Иран, тъй като въздушните пространства в района са затворени за гражданската авиация.

Нискотарифната авиокомпания "Флайдубай" (Flydubai) е отменила всичките си полети до Ирак, Иран, Израел и Йордания, насрочени за 2 и 3 октомври. Това се посочва в съобщение, изпратено до Ройтерс.

От своя страна кувейтската авиокомпания "Кувейт еъруейз" (Kuwait Airways) съобщи във вторник, че е "коригирала маршрутите на някои от своите полети, което е довело до промени в полетното разписание".