Австрия, Франция и Нидерландия призоваха в общо писмо за по-строги правила за частните самолети в Европейския съюз като част от борбата с изменението на климата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според писмото, адресирано до Европейската комисия, частните самолети отделят прекомерно количество въглероден двуокис на човек от населението.

Трите държави призовават комисията "да обърне по-голямо внимание на този въпрос... и по-специално да прецени възможността за налагане на по-строги правила за пътуванията с частни самолети".

"Полетите с частни самолети са хоби на свръхбогатите. Но не можем всички да плащаме за това", заяви австрийската министърка за опазване на климата Леонор Гевеслер. "Всеки, който вреди на нашия климат, също трябва да даде своя справедлив принос. Защото всички ние понасяме последиците от тези луксозни пътувания", добави тя.

През последните години броят на частните полети в ЕС отново се е увеличил, заяви австрийското правителство.

В анализ, публикуван от нидерландския изследователския институт в Делфт през март, се казва, че броят на частните полети в Европа се е увеличил с 64 процента до 572 806 пътувания миналата година.

Според данни на Европейския парламент гражданската авиация е отговорна за 13,4 процента от въглеродните емисии в транспортния сектор в ЕС.

Очаква се емисиите от частните самолети да бъдат обсъдени от министрите на транспорта на ЕС на среща в четвъртък в Люксембург.