От австрийската провинция Тирол ще може да се излиза само с отрицателен тест за коронавирус. Това съобщиха на пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер и колегата му на вътрешните работи Карл Нехамер.

Тестът трябва да е не по-стар от 48 часа. Мярката не важи района Източен Тирол (б. ред.: ексклав, който е отделен от останалата част от австрийската провинция и има за център град Лиенц).

Причина за новото затягане са зачестилите случаи на заразяване с идентифицираните във Великобритания и Република Южна Африка варианти на коронавируса, които са по-опасни и изискват по-строги мерки. Австрийското правителство полага грижи за предотвратяване на тяхното разпространение, а ако това е невъзможно - то поне да го забави, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

За целта провинция Тирол - известна в цял свят със своите туристически центрове (ски курорти) се обявява за затворен район. Засега мярката се налага за десет дни.

Тирол ще бъде затворен от петък, съобщи министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер. Мярката не важи за децата, които не трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, напускайки пределите на провинцията.

Австрийският министър напомни, че не бива да се предприемат пътувания, които не са крайно необходими. Правно основание за новата мярка е законът за епидемиите.

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер изрази задоволство от сътрудничеството с местните власти в Тирол, като полицията е поела задължението да контролира излизането от провинцията. В контрола на първостепенните и второстепенните пътища - летище Инсбрук и железниците, ще се включат и военните. В акцията ще участват около 1000 души.

Който бъде заловен без тест, ще бъде глобяван 1450 евро. От епидемиологичната обстановка зависи дали мярката ще бъде удължена.

Канцлерът Себастиан Курц обоснова затварянето на Тирол и с факта, че ваксината на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) не е особено ефикасна срещу южноафриканския вариант на коронавируса. Мерките са съгласувани с провинциалните власти, подчерта той.

Курц отхвърли сравняването на сегашната ситуация с тази в ски курорта Ишгъл преди година, когато коронавирусът беше разпространен в 45 държави по света.

"Сега хотелите са затворени. Населението е чувствително към темата. Необходима е подготовка от минимум 48 часа, за да може всичко да функционира както трябва", заяви Курц.

Австрийският канцлер подчерта доброто сътрудничество със съседните държави, особено с Германия.