Властите в градчето Халщат, популярно сред любителите на селфита заради приликата си с фона на филмовата поредица "Замръзналото кралство", са поставили дървени прегради, които закриват алпийската гледка, за да ограничат прекомерния туризъм, съобщава БНТ.

Малкото градче с едва 750 жители, с неговите наклонени, заснежени дървени къщи и заострена църковна кула, посреща около един милион посетители годишно, преди пандемията от Covid-19.

За да се пребори с възобновения наплив от туристи, които се тълпят по тесните му улички, селото е реагирало на оплакванията на жителите и миналата седмица е издигнало временни дървени огради, за да закрие частично гледката, съобщи служител на общината.

Снимка: Pixabay

Бариерите са поставени с надеждата, че тълпи от туристи вече няма да се стичат към едно от най-популярните места за селфита, за да се снимат в живописното алпийско селце, сгушено между извисяващи се планини и искрящо езеро.

Все още не е ясно за колко време ще бъдат оставени дървените бариери. Решението ще бъде взето въз основа на отзивите от решението, потвърди служителят.

"Единственото нещо, което би помогнало, е мястото за снимки вече да не е място за снимки", заяви и кметът Александър Шойц.