В Северен Иран се намират минералните терасовидни извори Бадаб-е Сурт, които според някои напомнят доста на Памуккале, а според други - са дори и по-красиви.

Неоспоримият факт е, че изворите Бадаб-е Сурт са по-екзотични от Памуккале, като това се дължи на тяхната по-малка известност и ярките им топли цветове.

Вижте как изглеждат изворите Бадаб-е Сурт >> >> >>



Изворите са запазили своето усамотение поради факта, че се намират на 1840 метра надморска височина в една сравнително затворена до скоро страна. Посетителите обаче не трябва да се плашат от студа, защото минералната вода е топла и бързо ще ги сгрее, а иранците са един от най-топлите и гостоприемни народи в света.

Червеникавите и жълти цветове на изворите се съдържат на по-голямото количество железни оксиди във водата. Друга особеност е, че минералната вода в естествените басейни е... газирана и доста солена.

Освен с уникалната си красота, иранското Памуккале има и лечебни свойства, като водите му са изключително лековити за ревматизъм.

Изворите се намират на около 100 километра от разположеният на брега на каспийско море град Сари, в който има доста забележителности. Разстоянието от столицата Техеран също не е много за мащабите на Иран - изворите са на около 300 км от персийската столица.

В днешно време, особено при запазени няколко месеца по-рано билети, посещението на екзотичния Иран не е толкова скъпо, а ако имате време, то със сигурност посетете персийската алтернатива на Памуккале.