Докато туристическите компании преценяват кои са най-добрите места, за да стартирате ескаписткия си нов живот, един непретенциозен спа град в югозападна Германия вече се подготвя да се превърне в европейската столица на дигиталните номади.

В Баден-Баден активно се работи по откриването на първото специално споделено офис пространство Opera Coworking. Има много начини този град, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, да се превърне в любимата дестинация за дигиталните номади.

Някога известен като "лятната столица на Европа", Баден-Баден е предпочитан от мнозина. Разположен близо до френската граница в Шварцвалд, с население от около 55 000 души, той е тих, но космополитен, зелен, достъпен и има какво да предложи по отношение на работа и личен свят - най-ценната валута днес - баланс.

Градът има собствено летище, обслужвано от повечето големи европейски авиокомпании, както и влакови линии, които го свързват с останалата част на Германия и Европа.

Успокойте ума си в зелени гори и естествени минерални извори

Баден-Баден е провъзгласен за "град на добрия живот" и не е трудно да се разбере защо. Регионът представлява 61 процента гора, като Lichtentaler Allee се простира на почти 100 акра. Този зелен оазис е дом на над 300 вида дървета и храсти и част от него минава през центъра на града. Тук любителите на заниманията на открито могат да се отпуснат като карат колело, ролери, отдадат се на джогинг или просто разходка. Освен че така получават безценната възможност да се откъснат от обичайната офис суматоха, гората и движението помагат за подобряване на психическото и физическото здраве.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 Ако предпочитате уелнес възстановяването, най-добрият избор е Friedrichsbad. За 32 евро, за три часа, можете да се релаксирате в бани с топъл въздух, джакузи, и още поне 14 възможности.

В Баден-Баден има и шест шампионатни голф игрища, музеи, галерии, организират се различни спортни и музикални събития през цялата година.

Отличните влакови маршрути до останалата част от Германия, Швейцария, Белгия и Франция правят бягствата за уикенда, забавните еднодневни екскурзии и работните пътувания, не просто лесни, а и наистина вълнуващи. Да имате възможност и свобода да релаксирате е едно от предимствата на това да бъдете дигитален номад.

Как да станете дигитален номад в Германия?

Има няколко опции за виза за дигитални номади в Германия, които варират в зависимост от това колко дълго планирате да останете там. Гражданите с паспорт от ЕС и Швейцария могат да влязат в Германия за 90 дни като туристи. Въпреки че не се нуждаете от виза или разрешение за работа в Германия, трябва да регистрирате престой, ако планирате  престой повече от три месеца.

Гражданите на Австралия, Канада, Израел, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване без входна виза.

Други националности ще трябва да кандидатстват за виза от германско посолство и разрешение за пребиваване за самостоятелна заетост. Това изисква доказателство за бизнес план и възможност за самоиздръжка.

В Германия фрийлансърите и самостоятелно заетите имат различен статут. По отношение на данъците е най-добре да сте на свободна практика, въпреки че онези на такава трябва да попадат в определени свободни професии, признати като такива от правителството в сферите на изкуството, инженерните технологии, право, медицина, наука и преподаване.

Снимка: iStock by Getty Images

Веднъж вече установили се в Германия, дигиталните номади имат две седмици, за да изпратят адреса си и да си запазят час в Имиграционната служба, за да стартират процеса.

Ако целта ви е да спечелите възможно най-много пари за ранно пенсиониране, тогава Баден-Баден може да не е за вас, тъй като ще трябва да се регистрирате като местно лице и да плащате данък. Но ако целта ви като дигитален номад е да създадете балансиран живот, този германски град може да бъде вашата мечтана дестинация.

Чистият въздух и зеленината ще успокоят душата ви, има много дейности, които да запълнят времето ви и ресторанти, в които да се насладите на изключителни местни деликатеси.

Добавете към това лесен достъп до други дестинации и отлична здравна и социална система, и Баден-Баден си заслужава да бъде обмислен като място, от което да започнете вашето дигитално номадско пътуване.