Основната част от пътуващите българи - около 84 на сто, осъществяват пътуванията си в страната. По данни на Евростат всяко второ пътуване е кратко - от една до три нощувки, а всяко трето е с четири и повече нощувки.
Средната продължителност на престоя на българите е между 2,1 и 2,4 нощувки за периода 2001 - 2015 г., или почти два пъти по-малко от средния брой нощувки на чужденците.

Обичайното за българите пътуване е кратко, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред участниците в дискусията "Краткосрочните пътувания - предпоставка за туризъм в четири сезона" в рамките на туристическата борса в Интер експо център - София.

Делът на пътуващите българи през 2015 г. е 34 процента и това ги прави сериозен генериращ пазар, изтъкна министърът. Българските туристи формират целевата група с най-голям потенциал за нови пътувания, особено извън активните сезони, и по тази причина страната трябва да продължи да работи за насърчаване на вътрешните пътувания.

Дългите пътувания са съсредоточени във варненския и в бургаския туристически район. В районите, които са далеч от морето, пътуване е кратко - до три нощувки.

Министърът посочи три основни тенденции в пътуванията на европейците през 2016 г., които ще влияят на търсеното през тази и следващите години.

Европейците предпочитат повече, но по-кратки пътувания, като миналата година резервираните полети за кратки почивки са със 17 на сто повече спрямо 2015 г.

Освен това пътуващите резервират изходящи и обратни полети на различни компании, за да спестят, като броят на подобни резервации е с 21 на сто повече спрямо 2015 г.  От комбинацията на авиолинии средната цена на полет за кратките почивки намалява със седем на сто.

Третата модерна тенденция е свързана с това, че технологиите все повече завладяват туристически пазар. България не прави изключение от актуалните световни тенденции - повече, но по-кратки пътувания, като около 76 на сто от 1,2 млрд. международни посещение за 2015 г. са в района на произход на пътуващите.

При европейците трима от всеки четирима пътуващи избират място за пътуване някъде в Европа.