Португалия отчете рекордните за първото тримесечие над три милиона чуждестранни туристи. Това сочат предварителните данни на португалския Национален статистически институт (INE), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Рекордното постижение се дължи и на празниците за Великден, който тази година беше отбелязан от католиците на 31 март, посочва агенцията.

Ако бъдат взети предвид само чужденците, резервирали нощувки в португалски хотели, то броят на чуждестранните туристи се е повишил с 10,6 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 г.

Само през март Португалия е посетена от рекордните над 1,4 милиона чужденци. Сред тях най-значителен е бил броят на испанците, следвани от британците и от гражданите на САЩ.

Миналата година беше рекордна за туризма в Португалия. Този сектор е ключов за икономиката на страната. Туризмът и свързаните с него дейности формират над 15 на сто от нейния брутен вътрешен продукт. Страната е известна в целия свят със своите исторически забележителности и плажове, посочва Ройтерс.