България продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, твърдят от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/, предаде БТА.

През 2011 г. по линия на организирания ловен туризъм у нас са ловували 3 779 ловци. Сред най-предпочитаните е груповият лов на дива свиня. За да упражнят своето хоби, през 2010 г. 3 992-ма ловци са посетили страната ни, сочат данните на агенцията.

Основна част от чужденците, ловували на едър дивеч, са били от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания са имали ловци, предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция.

България е страна с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и голяма част от любителите на лова идват именно с тази цел, коментира инж. Юлиан Русев, началник на отдел "Лов и опазване на дивеча" в ИАГ.
От едрия дивеч освен дивата свиня предпочитани видове са благородният елен, муфлонът, сърната и еленът лопатар. Сред останалите предизвикателства за ловците са мечката и дивата коза, които са защитени видове и се ловуват при спазване на процедурите, предвидени в Закона за биологичното разнообразие. Що се отнася до дребния дивеч интерес предизвикват бекас, гургулица, пъдпъдък, фазан и яребица.

Едни от най-предпочитаните и атрактивни места за лов на дребен дивеч са Държавно ловно стопанство /ДЛС/ "Чекерица", ДЛС "Каракуз", ДЛС "Мазалат", ДЛС "Балчик".

За лов на едър дивеч най-посещавани са ДЛС "Шерба", ДЛС "Паламара", ДЛС "Кормисош", ДЛС "Женда", ДЛС "Росица", ДЛС "Русалка", ДЛС "Черни Лом".

Според инж. Русев страната ни запазва стабилни позиции в ловния туризъм, въпреки икономическата криза има увеличение на постъпленията. Приходите по линия на организирания ловен туризъм за 2011 г. възлизат на над 2 773 129 евро, което е с 30% повече в сравнение с 2010 г., когато са били 2 049 389 евро.
Най-приходоносни ловни стопанства са ДЛС "Росица", "Кормисош" и ДЛС "Черни Лом".

От всички отстреляни трофейни благородни елени през изминалата година 13 са със златни медали, 18 - със сребърни и 19 съответно с бронзови медали.
При елена лопатар по линия на организирания ловен туризъм има 12 екземпляра с трофеен отстрел. Съответно със 7 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала.

През 2011 г. са отстреляни 19 трофейни муфлона - със 7 златни, 6 сребърни и 6 бронзови медали.

Отстреляните трофейни диви свине по линия на организирания ловен туризъм са оценени с 29 златни медала, 19 сребърни и с 42 бронзови медала.