България е в топ пет на дестинациите за полски туристи, като повече от 250 000 са посетителите от началото на тази година, което е ръст от 19 на сто спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на среща с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша, съобщиха от ведомството.

Министър Динкова е на работно посещение в полската страна по повод провеждането на втория Европейски конгрес за спорт и туризъм и третата двустранна среща на експертите в туризма. Тя подчерта, че тази година 21 български плажа и едно яхтено пристанище са удостоени със световния стандарт "Син флаг", а 11 български хотела са отличени със сертификат "Зелен ключ". Друг добър пример е "Албена", един от най-старите и водещи български курорти, представен като най-добра практика за управление на отпадъците, местни източници на храна и възобновяема енергия на неформалната среща на екоминистрите на ЕС в Стокхолм този април. "Тези няколко примера ясно показват трансформацията на българската туристическа индустрия към по-конкурентоспособна, устойчива и по-дигитална", допълни министър Динкова.

"Туризмът е от изключително значение не само за икономиката, но и за осъществяване и утвърждаване на връзки между нашите народи и култури. Традиционно България е място, което много поляци предпочитат за своята почивка", заяви от своя страна Анджей Гут-Мостови.

Министър Динкова проведе среща и с полския президент Анджей Дуда, който също присъства на Европейския конгрес по спорт и туризъм. На него бе обявена и новината, че Полша ще бъде домакин на Летните Олимпийски игри през 2036 г.

В края на миналата седмица, в интервю за БТА, началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова, каза, че резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството, като към септември 2023 г. са отчетени 4,5 млн. регистрации. По данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. бяха 4,4 млн. По категория "страна произход" на туристите може да отбележим, че имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия, каза началникът на кабинета на министър Зарица Динкова.