България официално е новият член на Международнатa асоциация за млади готвачи JRE (Jeune Restaurateurs). Владислав Пенов (ресторант Космос), Филип Захариев (Къща за гости Онá) и Веселин Калев (ресторант aEstivum) бяха официално обявени от президента на JRE - Даниел Леман, като първите български членове на Mеждународната асоциация за млади готвачи.

По време на ключовото събитие, което се проведе в пространството на един от водещите партньори на асоциацията - кулинарна академия HRC, бяха привествани тримата български представители в лицето на Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев. Всеки един от тях получи лично символа на асоциацията, връчен от президента на JRE - Даниел Леман.

"Днес добавяме България на картата на JRE - за нас е удоволствие, че именно вие ще бъдете нашите първи членове. Всички имаме една обща цел и днес повече от всякога сме отворени към новото. Вярвам, че предстоят изключителни възможности и в бъдеще ще можем да се учим един от друг", сподели Даниел Леман, президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Moosegg в Швейцария.

Даниел Леман (вторият вляво) ще бъде изслушан в парламентарната Комисия по туризъм

Снимка: архив

Освен специалните отличителни за асоциацията табели, всеки един шеф готвачите получи сертификат за членство в престижната асцоциация, която осигурява нови хоризонти, опит и обмен в гилдията.

"Присъединяването ни е голяма стъпка напред, както и сериозна отговорност. България има какво да покаже от гледна точка на продукти, рецепти и кулинарно наследство и ние сме сигурни, че благодарение на JRE ще успеем да популяризираме наследството, което притежаваме", допълни Владислав Пенов по време на пресконференцията. В контекста на кулинарната тема тримата български шеф готвачи показа свой прочит на традиционни български ястия, разгръщайки познати вкусове по необикновен начин.

Снимка: архив

JRE-Jeunes Restaurateurs е асоциация на млади ресторантьори и готвачи с една обща цел: да споделя таланта и любовта към храната със съмишленици. С широка мрежа от ресторанти, JRE има за цел да създаде нови критерии за кулинарните преживявания, като същевременно поддържа общност от истински ценители на добрия вкус.

Организацията има над 400 ресторанта и 160 хотела, разположени в 16 различни страни: Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватия, Германия, Франция, Ирландия, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и Съединените щати. Шеф готвачите на JRE-Jeunes Restaurateurs съчетават дълбока страст, кулинарна експертиза и отношение към местната храна и културни традиции. Техните ресторанти осигуряват завладяваща атмосфера, демонстрирайки изключителните им кулинарни умения.

Министър Динкова подкрепи инициативата, като подчерта, че това е чудесна възможност за развитието на страната ни на сцената на кулинарния туризъм.