България ще предложи тази зима ваканция без ограничения. Прогнозата също говори за това, защото през предстоящата зима времето ще бъде хубаво. Това бе посланието, предложено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев в рамките на форума "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско в Тържествената зала на Народно читалище "Никола Вапцаров" в града.

Дискусията е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Това е второто издание от инициативата на БТА за форуми, които ще се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезон за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти. Кирил Вълчев съобщи, че следващата среща, посветена на летния туризъм, която Агенцията ще организира, ще бъде по Южното Черноморие, а за следващия зимен сезон дискусията ще е в Самоков.

Очертава се един свят, в който сме принудени заради икономически затруднения и ковид да се ограничаваме в ежедневния си живот. В Европа, която заради войната в Украйна намалява в ежедневието си потреблението на енергия, България може да има посланието и към българите, и към чужденците, които ще дойдат тук, че поне дните на ваканцията ще бъдат без ограничения", коментира Вълчев. Той уточни, че това ще важи за този сезон и изрази надежда за следващия да не се налага да говорим по темата.

Кметът на Банско Иван Кадев посочи, че дори през карантинния период и по време на ограниченията са били положени усилия курортният град да е място, чисто от заболяването, като акцентира, че и сега в града има сигурна и здравословна среда и чист въздух. Той потвърди, че не се очаква да има проблеми в курорта, свързани с енергийни ограничения.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По темата за проекта за втори лифт в Банско министър Илин Димитров изтъкна, че тя се нуждае от обсъждане от редовен кабинет, защото това едва ли е осъществимо в рамките на служебния, но изтъкна, че сега туристите са принудени да чакат по четири часа, за да ползват съществуващото ски съоръжение. "Четири часа опашки по никакъв начин не допринасят за по-добър туризъм", изрази личното си мнение министърът. Той съобщи, че ще има подкрепа за световното състезание по сноуборд в Банско, което е поредно състезание за световна купа по зимни спортове.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин поиска Задругата на механджиите "Уникално Банско" да има възможността за кандидатстване за звезда Michelin (Мишлен). Той потърси съдействието на министър Димитров за връзка с Michelin, за да може Банско да представи традиционната си кухня. Илин Димитров каза, че ще подкрепи идеята на туристическия бизнес в Банско и допълни, че би поканил специалисти на разяснителен семинар за условията по стандарта на Michelin Star.

Бистрин посочи, че се работи и по идея за превръщане на Банско в първото зелено селище по отношение на автомобилите. Той каза, че вече има европрограма и реализирани проекти и допълни, че се разчита на партньорството с държавата.

Разчита се и на инициативата за привличане на повече туристи от Израел в града. Но се налага и преодоляването на някои лоши практики в бизнеса с недвижими имоти. Според кмета на Банско Иван Кадев през последните години в България местни брокери учат чужденци как да не спазват закона и да не внасят данъци в държавата.

Снимка: БТА