"Ако споменете България пред някой опитен скиор или сноубордист, първото нещо, за което ще се сетят, е репутацията ѝ на евтино място. С халба бира за 1,50 паунда и лифт карти за под 200 паунда, славата на страната изглежда обоснована - тази година и Боровец, и Банско за пореден път оглавиха класацията на най-евтините курорти в Европа в годишния доклад за ски курортите на Пост Офис. Но има ли нещо повече, което България може да предложи от обикновено спестяване на пари?", пише британското издание "Телеграф" в свой материал, посветен на страната ни като ски дестинация.

Според изданието седмица в петзвезден хотел със спа център в Банско, включително полетите, трансферите и изхранване на база закуска и вечеря, излиза на тричленно британско семейство около 2000 паунда. За сравнение, аналогична почивка в Алпите ще струва поне двойно, коментира "Телеграф".

Изданието посочва, че времето, прекарано по пистите на Банско, може да се комбинира с ползване на спа центъра и басейна в хотела, спускане с шейни за семействата с деца и опитване на местната кухня в старата част на града. Фактът, че всичко е много по-евтино от Алпите, кара британските семейства да се възползват от повече услуги и забавления, макар че не всеки е готов да загърби любимите си алпийски писти в полза на тези в Източна Европа.

28-годишният софтуерен специалист Ник Бантик споределя: "Досега съм бил три пъти в Банско и има защо. Има прилични писти за начинаещи и по-напреднали, а забавленията за след карането са разнообразни. Градът е голям и винаги се случва нещо. Идеален е за хора, които не са вманиачени в пистите, а просто искат да се забавляват".

Но не само Банско е магнит за британците. 53-годишната Рейчъл Гил, туристически агент от Корнуол, наскоро се е завърнала от почивка в Боровец с 12 членове на семейството си, включително две малки деца. По-големите ѝ деца сами са платили почивката си, така че цената е била определяща, но тя също избира Боровец, защото предлага нещо повече от ски.

"Да, постоянно се спускахме по едни и същи писти, но това не беше проблем. Бихме се върнали, особено с малките деца, защото беше толкова забавно да пийваме и да се спускаме с шейни в долната част на пистите в края на деня, а и всичко беше на добра цена в сравнение с Франция. Човек си прекарва много по-добре, когато няма чувството, че те оскубват, нали?".

"Телеграф" коментира, че тези, които ще посетят българските ски курорти за първи път, трябва да очакват писти, подходящи по-скоро за начинаещи и леко напреднали заради малките размери на курортите и по-полегатите склонове на планините в сравнение с Алпите. Изданието посочва, че халба бира може да се намери на цена от 1,50 до 3 паунда, а топъл обяд излиза около 5 паунда.

"По-добра ли е ски почивката в България от тази в Алпите? Отговорът е субективен. Може да не можете да наемете най-новата лъскава екипировка и да разполагате с безкрайни километри писти, но когато се настаните в 5-звезден хотел на цената на 3-звезден и можете да ядете страхотна храна, която не е само разтопено сирене, кой би се оплакал?", завършва изданието.