Не я отказват нито катастрофа, която преживява в Индия, нито фактът, че оставя 3-годишното си дете на грижите на мъжа си Тодор, пише BG Voice.

Виолета Иванова е родена във Варна. Завършва магистратура по психология в Софийския университет. Работи 15 години като HR - мениджър човешки ресурси и провежда обучения в различни компании във Варна и София, където днес живее. "Практикувах психология на работното място, но приключих с тази кариера. През 2014 г. се отдадох на страстта си към моторите", споделя тя.

Снимка: официален фейсбук профил

Качва се на мотоциклет едва на 36 години, когато взема книжка. Първо пътешества из България.

Виолета е почитател на култовия "Харли Дейвидсън". Първия си мотор купува през 2012 г. Днес кара втори "Харли", който е купила през 2015 г. Той е от серията Fat Bob ("Дебелия Боб") и дори си има име - кръстила го е "Борис". Приема го като одушевено същество, разчита, че няма да я остави на пътя.

С първия "Харли" прави първото си дълго пътуване от България до Испания през 2014 г. Тогава тя и мъжът ѝ са на два мотора: тя на "Харли", той на БМВ, като зад него на седалката се вози и по-голямата им дъщеря Стефана.

Първата голяма самостоятелна обиколка из Европа на Виолета е през 2015 г. - 10 000 км през 10 държави и обратно. Пътува с мотото: "Една жена, един "Харли" и една кауза".

Каузата ѝ е превенция на рака на гърдата. Прави и втора обиколка на Европа по друг маршрут през 2018 г. "Преди да започна околосветското си пътуване през 2019 г., бях понатрупала хиляди километри", казва тя. Междувременно през 2016 г. се ражда по-малката й дъщеря Тея и тя спира за малко с дългите преходи.

Снимка: официален фейсбук профил

Тръгва на околосветското пътешествие, когато е на 44 години. "Исках да покажа на Тея, която тогава беше на 3 години, че всичко е възможно, дори и на една възраст над 40. Да обиколиш света - и то с мотор, който определено не се възприема като правилния", казва Виолета.

Планирания маршрут за 9 месеца Виолета реализира с прекъсвания, в рамките на 4 години. Първо тръгват тримата: тя на мотор, зад нея Тодор в колата, заедно с малката Тея. Маршрутът е Азия, Австралия, Нова Зеландия, Южна и Северна Америка. Решава най-тежкия за преход континент Африка да остави като отделно пътешествие.

В Индия Виолета катастрофира. Чупи си челюстта и ръката, прибира се в България. След няколко месеца се връща на мястото, където е катастрофирала, и следващите 6-7 месеца продължава сама.

В Нова Зеландия стига по Коледа и се прибира при семейството си за празниците. Докато нейният "Борис" пътува с кораб в контейнер между Азия и Южна Америка, тя кара през Австралия и Нова Зеландия. "Успях някак да убедя хората от компанията на "Харли" да ми дадат два други мотора за Австралия и Нова Зеландия", разказва Виолета.

Едва тази пролет успява да завърши обиколката си. "С моя мотор летяхме почти едновременно на самолети. Аз пристигнах в Панама, а той на следващия ден", казва Виолета. Тя прекосява Централна, после Северна Америка и се връща обратно към Европа от Канада, откъдето с "Борис" летят със самолет до Атина.

Своите преживявания от пътуването - от заминаването, през катастрофата в Индия до връщането - Виолета е отразила в първата си книга - "С милостта на Кали".

В момента тя пише втората книга - за пътешествието си от връщането си в Индия - през цяла Азия, Австралия до Нова Зеландия. В третата книга ще разкаже за приключенията си в Южна Америка, а четвъртата ще е за пътуването в Централна и Северна Америка.

Снимка: официален фейсбук профил