Вече има няколко оферти за покупка на българската нулевоенергийна каравана, въпреки че тя не се предлага за продажба. Това каза за БТА Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

Прототипът на подвижната къща е разработен в рамките на международен проект по европейската програма "Хоризонт 2020", в който, освен България, се включват още Гърция, Хърватия, Румъния и Италия. Целият проект е на стойност 1 млн. евро и сумата е разпределена между участниците. Парите не са само за изграждането на петте подвижни къщи, а и за провеждането на над 30 събития, свързани с енергийната ефективност в държавите по проекта.

Караваната може да бъде видяна в Интер експо център в рамките на дните на нулевоенергийните сгради на Архитектурно-строителна седмица 2023.

Снимка: БТА

Българската каравана, която е произведена от местен производител, ползва енергия от слънчеви панели, монтирани на покрива й. Тя няма разходи за отопление, а само за охлаждане, което обаче става чрез термопомпа, която се захранва от слънчева енергия. В подвижната къщата има кухня, а уредите й могат да се използват благодарение на батерията, която съхранява електрическата енергия, произведена от фотоволтаиците. Външният слой на караваната е дървен и покрива смесена метална и дървена конструкция с най-малко 20 сантиметра изолация.

Караваната може да бъде задвижвана от микробус или мощен автомобил, но идеята на мобилната къща не е през ден да се движи на различни места, а на определено място да стои дълго време. Най-високата кота на къщата е четири метра, а най-ниската - 2,50 метра, разказа Александър Станков, управител на "ЕнЕфект дизайн". Бюджетът за строителството на караваната е бил 40 000 лева. Изложенията в  Интер експо център ще продължат до 1 април.

Снимка: БТА