Български витороги кози - чистокръвни представители на родната порода, живеят в Германия вече повече от 40 години. През 1968 г. Министерството на културата на ГДР отпуснало валута за закупуване на типични образци от българската виторога дългокосместа коза, разказа пред БТА Атила Седефчев - съучредител на Асоциацията за автохтонни породи кози в България.

Родната порода била харесана от тогавашния директор на зоопарка в немския град Ерфурт проф. д-р Дитрих Алтман, който през 60-те години на миналия век изнесъл от страната ни група витороги кози. Ученият целял да запази автентичен генетичен материал от атрактивната домашна коза преди началото на масовото й кръстосване с високопродуктивни швейцарски саанизирани породи. Така красивите български витороги кози попаднали в зоопарка на столицата на германската провинция Тюрингия като атракция за занимаващи се с екологично земеделие.

По данни на Асоциацията за автохтонни породи кози в България популацията на българската виторога дългокосместа коза у нас е 650 броя. Според класификацията на Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО породата попада в категория "Застрашена". Преди три години в резултат на партньорство между германските любители на природата, зоопарка в Тюрингия и дружество СЕМПЕРВИВА бил осъществен внос на нови животни от България за опресняване на германската популация. През 2010 г. породата е представена пред специалисти и публика на националното изложение по животновъдство в Сливен.