Българските туристи се завърнаха в Одрин през септември. Това заяви председателят на Одринската търговско-промишлена палата Сезаи Ърмак, цитиран от турския новинарски сайт "Хаберлер", предаде БТА.

С намаляването на натоварването на граничните пунктове за България и Гърция българските и гръцките граждани отново започнаха да идват в Одрин, за да пазаруват. Значително увеличение на броя на туристите от двете съседни страни се наблюдава от средата на септември, каза Ърмак.

Той уточни, че намаляването на натовареността на ГКПП-ата се дължи на факта, че са приключили летните отпуски на турците, живеещи в Западна Европа.

Отново има същата интензивност по отношение на пристигащите за шопинг съседи, както и преди, посочи Ърмак, като добави, че много от тях пазаруват на пазарите в града.

Няма такова нещо, че "българите са избягали и са ни изоставили", както се говореше в града, каза Ърмак.

Той посочи, че българските и гръцките граждани до голяма степен са поддържали икономиката на Одрин по време на пандемията от КОВИД-19.

Сега икономиката се поддържа отново от туристите от двете съседни страни, а другият фактор, допринасящ за икономиката, са студентите. С откриването на новата академична година в страната идват 35-40 хиляди студенти, каза Ърмак.

Той посочи, че при сигнали за завишени цени властите се намесват незабавно.