За 30 години Българският фестивал на сливата направи Троян по-популярна туристическа дестинация, донесе ни нови приятелства, вля повече средства в бизнеса и най-вече даде ново самочувствие на Троян и на троянците - това казва в интервю за БТА кметът на града Донка Михайлова дни преди 30-ото издание на фестивала. То се организира от утре до 24-и септември в Троян и Орешак.

Михайлова обясни, че в последните години общината работи много за събитийния туризъм.

"Причината е, че все повече хора идват при нас, водени от желанието да станат част от културните събития, а може би Българският фестивал на сливата е най-атрактивното събитие. Хотелиерите ми споделят, че още преди три месеца голяма част от местата в техните хотели са заети. Най-силно впечатление ми направиха думите на собственик на кафене, който каза следното: -"Фестивалът на сливата ми помага спокойно да преживеем трудните зимни месеци, да задържим хората, които работят в заведението, и да посрещнем пролетта с оптимизъм", обясни Михайлова.

Тя обясни, че желанието на общината е всеки път гостите на фестивала да откриват нещо различно и интересно, което им доставя радост. "Всъщност може би това е формулата за успеха на този фестивал, който беше признат за един от най-добрите фестивали в Европа", заяви Михайлова.

По думите ѝ програмата на 30-ото издание на Българския фестивал на сливата предлага много нови и различни събития.

Началото днес ще бъде поставено с поднасяне на венци и цветя по повод Деня на независимостта пред мемориален комплекс "Вила Ванна". Изложбата "Сливово-ракиени истории" ще бъде открита следобед в Музея на занаятите. Поводът за нея е 30 години от създаването на Българския фестивал на сливата и 75-годишнината на "Винпром-Троян" АД.

Програмата включва още парад и концерт на духовите оркестри и мажоретки от градовете Троян, Ботевград и Елин Пелин. Вечерта ще завърши с концерт на Георги Христов и бенд и със празнична заря.

Традиционното празнично дефиле ще постави началото на втория ден от фестивала, който ще бъде открит официално в 10:45 часа от кмета на Троян Донка Михайлова. Веднага след това ще бъде запален и казанът за изваряване на ракия. Ще има дегустация на традиционни местни ястия и представяне на атракцията "Триизмерен стенопис - 30 години Български фестивал на сливата".

Програмата през деня включва още кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия, концерт на ансамбъл "София-6", състезание по надяждане с люти чушки. Ще бъде представена арт инсталацията на фондация "АЛОС" и на Националното училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" в Троян.

Втората вечер от фестивала ще завърши с концерти на Трио "Сопрано" и на Миро.

В последния ден - 24-и септември, програмата включва изпълнения на местни и гостуващи танцови и музикални състави.

В Троян фестивалът ще бъде закрит с концерт на ансамбъл "Чинари", а в село Орешак с концерт на група "Тангра".

Ще има и хоротека с участието на духова музика "Заедно" по повод 10-годишнината от създаването й.

През трите дни в Троян ще има "Улица на занаятите", "Ден на отворените бутилки във "Винпром -Троян" АД", както и забавления за децата - рисунки на асфалт, арт ателиета по керамика и плъстене.