Международен обучителен курс за спасителни кучета се провежда в Банско, съобщиха от Община Банско.

До 14 април над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори ще работят на терен в ски зоната над планинския град. Те ще тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината и спасяване при земетресения и други бедствия, посочва ръководителят на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Атанас Уков, цитиран от общинския пресцентър.

В обучителния курс участват всички 20 водачи на кучета от България, както и водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Домакинството е поверено на Отряд Банско на ПСС като своеобразно признание за професионализма на спасителите от отряда и уважение към тях от страна на обществеността, посочват от Общината, съобщава БТА.

Международният курс е юбилеен и е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. След четиридневното обучение на лавинния полигон на връх Тодорка, към участниците в курса ще се присъединят и ветераните - бивши водачи на спасителни кучета, и други гости, чийто професионален път и призвание са свързани с планинското спасяване.