Малкото градче Бароло беше обявено за първия Град на виното в Италия. Рядко човек има нужда от специална причина да отиде в Италия, но обявяването на официален Град на виното за 2021 г. е една много добра такава. Титлата беше обявена за първа година от италианската асоциация Citta del Vino, която обединява винарни от цяла Италия.

Почетното звание получи градчето Бароло, което по-скоро би се вписало в представата за село със своите няколко десетки къщи, кацнали на върха на хълм. Асоциацията ще обявява по един Град на виното всяка година, като акцент са районите с гарантирано наименование за произход - или с други думи, тези, в които се произвеждат едни от най-прочутите италиански вина.

Град Бароло и неговата винена любов

В надпреварата за титлата “Град на виното 2021” Бароло победи шест други винени дестинации, сред които прочутия по цял свят Монтепулчано. В Бароло се произвежда едноименното червено вино, което се прави от грозде от сорта небиоло и се смята за едно от най-добрите в страната.

През 2021 г. Бароло ще празнува специалния си статут със семинари, изложби и разбира се, много дегустации на вино (всички зависещи от ситуацията с Covid-19, разбира се).

В Бароло и наоколо

Ако отворите картата на градчето, ще ви се стори, че в него има повече винарски изби и тематични винени магазини отколкото улици. Почти е невъзможно да попаднете на място, което да ви разочарова - италианците държат твърде много на виното си, за да си позволят такова нещо.

Освен музей на виното, в Бароло има и музей на тирбушона, където можете да видите някои наистина необичайни приспособления за вадене на тапи. Градчето се намира насред долината Ланге. Околностите на Бароло са само за разходки, снимане и дегустации сред лозята - във всички посоки пейзажът е на ивици от безкрайните лозови насаждения с тук-там винарни и извънградски ресторанти.

Как да стигнете до Бароло

Бароло се намира в Пиемонт, на 150 км от Генуа и на 70 км от Торино. Най-лесният начин да стигнете до него е с кола под наем.