Туристическите имоти в Тоскана, водеща дестинация за богати чуждестранни туристи, ще трябва да ограничат използването на вода в плувните басейни това лято заради опасенията, че Италия ще се сблъска с още една тежка суша, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията "Акуедото дел Фиора" (Acquedotto del Fiora - ADF), който обслужва една трета от областта чрез водопроводна мрежа, дълга над 8000 километра, ще забрани използването на питейна вода за пълнене на частни басейни, които са отворени за гости от юни до края на септември.

Провинциалните вили и ферми, използвани за така наречения "агротуризъм", ще трябва наместо това да пълнят басейните си с вода от частни кладенци или да я доставят отделно с цистерни, което ще увеличи разходите.

Президентът на компанията Роберто Ренай заяви, че приетите миналата година мерки отново ще бъдат в сила заради влиянието на "постоянните климатични промени".

Според тези мерки е било забранено да се използват редовни доставки на вода за пълнене на плувни басейни в частни вили, които не са отворени за гости.

Федерико Тадей, президент на асоциация, която представлява собствениците на ферми в тосканската провинция Сиена, заяви, че има сериозни опасения за влиянието на забраната.

"Всеки ден трябва да сменяме 1 или 2 на сто от водата. За над четири месеца това се равнява на площта на басейн и половина", каза той. "Това е минимумът, необходим, за да се поддържа басейн с чиста вода, която туристите, избрали Тоскана, могат да използват", добави той.

Провинция Сиена, известна с производството на вино "Кианти", има 1200 съоръжения за агротуризъм и е най-големият подобен център в Тоскана. Всяка пета туристическа ферма има басейн за посетители.