Италия възнамерява да се бори с климатичните промени, предлагайки много по-екологичен туризъм, пише Euronews. Страната започна да се радва на свръхтуризъм през последните няколко години, което доведе до напрежение сред местните, въвеждане на най-различни такси за посещение и още много други.

Италия е приела повече от 63 милиона туристи през 2019 г. и се превръща в една от най-посещаваните дестинации в света. Туризмът носи 13% от БВП на страната и определено допринася за икономиката, следователно не може да се пренебрегне с лека ръка.

Вниманието се насочва към екологичният туризъм, който може да даде достатъчно добре решение на страната и гостите, които предпочитат да оставят позитивна следа, да получат информация и внимание към местните традиции, както и да обърнат внимание на локалната култура.

Италианският министър на туризма признава, че бавният туризъм се развива изключително бързо. Благодарение на него ще има баланс в силите и повечето горещи точки на Италия ще бъдат облекчени. За подобряването на различни еко пътеки са отделени близо 19 милиона евро, същото важи и за екологичния туризъм, който получава 42 милиона евро.

Никой не е ощетен от този метод на пътуване. Отново може да бъдат наблюдавани традиционните италиански градчета по брега на Средиземно море, римските руини и венецианските канали не са присъщи само за един град, а изкуството и музеите могат да се срещнат на повече от едно място.

Много от гостите на страната се опитват да инвестират времето си в бързо посещение на всички забележителности, като често крайният резултат е, че не могат да видят нищо. Това трябва да се промени и по тази причина Италия се фокусира върху предлагането на съвсем различна идея.

Хората, които искат да разгледат страната по екологичен начин, могат да използват жп линиите, които се подобряват и стават далеч по-ефективни от преди.

Италия инвестира и във вело туризма, тъй като с него могат да се открият и нови маршрути, локации и различни други положителни дестинации. Много от домакините напомнят, че популярните вериги за хранене не са толкова ефективни за зеления туризъм, колкото могат да бъдат локалните.

Местните ресторанти, както и магазини, могат да допринесат много повече за живота на домакините, както и за ефективното контролиране на въглеродните емисии. Редица заведения в Италия се стремят да произвеждат абсолютно всичко и по този начин да контролират вредните емисии.

За да се засили тази култура и да се възбуди любопитството на гостите, италианските власти предлагат по-добри пътеки, по-различни дестинации от популярните, в които също има достатъчно история, за да може човек наистина да се позиционира в тази посока.

Ресторантите, занимаващи се с традиционна кухня и по-чисти емисии, получават сертификат и са достъпни в мобилно приложение за по-ангажираните туристи с по-висока отговорност. Чудото няма да се случи за един ден, но местните се надяват, че по този начин ще предотвратят редица проблеми в бъдеще.