Машината ще обслужва Югоизточна България от началото на лятото, съобщи БГНЕС. Подобни машини работят и на швейцарските Алпи.

"От София до Бургас взехме разстоянието за около 80 минути", каза Светлин Петков, ръководител подготовка хеликоптери на компанията "Хели Еър".

Вижте снимки >>

Авиолинейката ще бъдат на разположение през целия туристически сезон, за да може да се реагира адекватно при спешни случай, инциденти и аварии.

С машината може да се превозва един пациент, един лекар или парамедик, пилот и командир, възможно е да превозва и спасител. Може да каца на почти всякакви терени, включително и в планински. Хеликоптерът е от клас "А", най-модерният към момента.

Градовете в България, в които има изградени площадки, обаче, не са много. Към момента, освен в Бургас, има такава във Варна и в София.

Хеликоптерът ще бъде базиран на летище "Бургас" и ще е на разположение 24 ч. в денонощието. Ще работи и при инциденти в акваторията на Черно море.

Заплащането ще се поема от различни страни – от пострадалите, от общинския бюджет, ако се наложи, от предприятие, ако на негова територия е пострадал човек, възможно е и от бюджета на болницата, или от застраховател.