Берлин, който датира от XIII век, се гордее с три обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, но освен това е известен с една от най-динамичните и вълнуващи сцени на нощния живот в света.

Предвид културно историческото богатство на германската столица, не е изненадващо, че преди броени дни бе обявено огромно финансиране за подкрепа и развитие на културните пространства в града. 947 млн. евро са обещани за добавянето на 500 нови нощни клуба, заведения, музеи и театри към 2000-те места, които вече съществуват в града.

Джо Чиало, министър на културата, продължава обещанието за ангажиране на младите хора с културата и културното наследство, които до голяма степен бяха засегнати от пандемията.

Този невероятен нов бюджет за Берлин е повече от два пъти по-голям от сумата, отпусната на британския фонд за култура за цялата 2024 г. Бюджетът върви ръка за ръка с "jungendkulkarte" - програма, която предлага на младите берлинчани 50 евро, които да използват за входни такси в клубове.

Въпреки огромните инвестиции и големия брой места, които Берлин планира да отвори, бъдещето на някои клубове в града е под заплаха.

Потенциалното разширение на магистрала А100, която минава северно от река Шпрее през Фридрихсхайн - един от най-колоритните квартали на града, където се намират много известни берлински нощни клубове - означава, че заведенията са заплашени от закриване.

Сред застрашените места за нощен живот са Else, клуб за танци на брега на реката, About Blank, индустриален техно комплекс, и Wild Renate, клуб и изложбено пространство.

Но градът не се предава без борба. В отговор на предложеното разширение на пътя берлинската клубна сцена реагира с протести.

Миналата седмица 20 000 души излязоха на протест, противопоставяйки се на разширяването на пътя. На протестната акция се честваше духът на района и се призоваваше за защита на културното му наследство. 

В тяхна полза работят и други фактори. Откакто Германия въведе отново своя deutschlandticket - евтин месечен билет за пътуване - използването на автомобили е намаляло с 16%, а освен това изграждането на новата пътна отсечка вероятно ще струва 200 000 евро ... на метър.

Проучване на клубната комисия показа, че през 2018 г. нощните клубове в германската столица са генерирали приходи от 1,5 млрд. евро, а през 2021 г. дори започна кампания за признаване на берлинските клубове за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Постигането на признание е начин да се разбере огромното значение на нощните клубове в Берлин - казва Софи Кахрман, диджей и директор на клуб, пред DW през 2022 г.

Като се има предвид всичко това, както и огромната финансова инжекция, която предстои да получи културната сцена на Берлин, закриването на някои исторически места за нощен живот в града изглежда непоследователно. Да се надяваме, че подкрепата и развитието на емблематичния нощен живот в Берлин ще останат основен приоритет, заявяват протестиращите.