Берлин планира да тества 5-километров пилотен проект за влак на въздушна възглавница, съобщи ДПА, позовавайки се на Дирк Щетнер от градската управа, пише БТА

Очаква се влакът маглев (съкратено от "магнитна левитация" - бел. ред.) да бъде по-евтин и по-бърз от нова линия на метрото, както и да се движи без водач, поясни Щетнер.

Според регионални медии Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е младши коалиционен партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) в градската управа, е одобрила плана.

Трасето ще струва между 80 и 85 милиона евро и ще бъде финансирано от специален фонд на стойност 5 млрд. евро за проекти, допринасящи за борбата с климатичните промени, посочи Щетнер. Той не уточни къде точно в германската столица ще минава отсечката, а засега не се знае и кога ще започне строителството.

Между 1984 и 1991 г. в Западен Берлин за кратко имаше линия на влак маглев, наричан "М-бан" (M-Bahn). Първоначално това е тестови проект, който впоследствие става редовен транспорт, но е изоставен скоро след обединението на страната.

През последните години политици от ХДС няколко пъти повдигат въпроса за нов влак на въздушна възглавница, включително за обслужване на транспорта до новото летище край града, но като цяло предложенията са посрещани със скептицизъм, отбелязва ДПА.