Редовната автобусна линия "Видин-Калафат-Крайова" е затворена заради липсата на пътници по този маршрут. Това съобщи за БТА Николай Николов - съдружник във видинския клон на фирма "Евротуринг", която извършваше превоз на пътници по линията. Решението за прекратяване на движението по тази линия е взето преди месец, след като редовно са били регистрирани загуби за фирмата.

Редовната автобусна линия започна да работи от Видин за румънските градове Калафат и Крайова след отварянето на "Дунав мост 2" на 15 юни тази година. Утвърдено бе и разписание на превозвачите, като до Калафат имаше три автобуса на ден от Видин, а до Крайова - един. Цената на билета от Видин до Калафат бе 5 лв., а от Видин до Крайова - 15 лева. Таксите за преминаване през "Дунав мост 2" са 25 евро в едната посока.

Разстоянието от Видин до Калафат се изминава за 15 минути, а пътят до Крайова е около 90 км и се пътува повече от час. Заплащането на таксата за преминаване на автобуса през граничния пункт е 100 лева в двете посоки и като прибавиш към тази сметка и 13 евро винетка за пътуващите до Крайова, сумата става голяма за превозвачите, каза за БТА Вергил Алексиев - собственик на превозваческа фирма.

Той обясни, че още от самото начало е отказал да поддържа линия, тъй като разчетите са доказвали, че ще търпи загуби.

След отварянето на "Дунав мост 2" имаше едномесечен гратисен период, като леки автомобили и микробусите не плащаха такса. Цената сега за преминаване на автомобили и микробуси е 6 евро в едната посока, а пътниците, пешеходците и велосипедистите не плащат такса при преминаване.