В Бургас започват безплатните туристически обиколки за сезона. Началото е на 22 юни, каза за БТА инициаторът на туровете Георги Георгиев.

Сборният пункт е пред Градския часовник, от 10:00 часа. Няма ограничение в броя на туристите, които се включват в обиколката. При повече хора назначаваме втори отговорник, поясни за БТА Георгиев.

До края на юни безплатните турове ще бъдат само съботите и неделите, през юли и август обиколки ще има всеки ден, добави той.

Водачи на групите са доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години, чиято мисия е да покаже красотата на града. Турът преминава през няколко забележителности в града. Младежите-доброволци разказват за историята на града, за бита на старите бургазлии. Запознават ги с градски легенди, които се предават само от уста на уста.

"Опознавателни безплатни турове извършваме вече седма поред година. Показваме най-известните места в Бургас, но се опитваме да разкажем и историите на местните свързани с тях, историята която се крие зад определена стара сграда например. По време на COVID пандемията участници бяха основно български туристи и бургазлии, които искаха да научат повече за родния си град", каза Георгиев.

Опознавателните обиколки се представят на няколко езика. Туровете не са обвързани и финансирани от Община Бургас или комерсиални проекти. Ние сме обединени млади хора, които учат или са завършили основното си образование в Бургас и лятото се връщат, за да работят за неговото развитие, каза още организаторът.