Американският бизнес магнат Бил Гейтс посети с яхтата си популярния турски егейски курорт и роден град на Херодот - Бодрум, съобщи Анадолската агенция.

Вчера луксозната 107-метрова яхта "Лана" на Гейтс акостира в Бодрум. Милиардерът направи обиколка на древния замък на Бодрум и местния музей по подводна археология.

Яхтата беше закотвена далеч от пристанището на Бодрум поради огромния си размер. Гейтс и неговото обкръжение стигнаха брега с по-скромна лодка.

Заобиколен от фаланга бодигардове, Гейтс прекара около два часа и половина в замъка, където направи снимки, а също така посети подводния археологически музей.

Основателят на Майкрософт в петък беше в Измир, за да посети древния град Ефес и къщата на Дева Мария, напомня агенцията.

 Замъкът в Бодрум

Няма как да посетите Бодрум и да не видите крепостта, без значение дали пътувате по суша или по вода. Замъкът е построен от рицарите хоспиталиери през 1402 г. под името Петрониум (Свети Петър) като защитна крепост. Днес Бодрум кале е сред най-добре запазените средновековни постройки.

Замъкът в Бодрум

Снимка: iStock by Getty Images

Хоспиталиерите изградили калето така, че да може да устои на нападение и животът сред стените да не бъде нарушен. За целта издълбали в скалите резервоари, в които да се събира дъждовна вода.

Години наред крепостта устоява на нападения на османската империя. Рицарите са укрепили добре Свети Петър. Докато през 1523 година 200 000 османски войници, начело със Сюлейман Великолепни обсаждат калето. Този път крепостта попада в османски ръце. Оцелелите хоспиталиери отплават за остров Крит.

През годините турците строят жилищни сгради в крепостта, после я превръщат във военна база, след това строят бани и престояват църквата в джамия. През 1895 г. Свети Петър е турски затвор, печално известен в българската история.

По време на първата световна война френски войници превземат крепостта и срутват минарето на джамията. След войната с италианците, Италия завзема цяла Анадола и разполага гарнизон в Бодрум кале. Войната за независимост на Мустафа Кемал Ататюрк връща замъка в ръцете на Турция и италианците се оттеглят през 1921 г.

40 години Бодрум кале стои празен, докато днес там се помещава Подводен археологически музей.

Подводният музей в Бодрум

Музеят на подводната археология е едно от най-очарователните и посещавани места в курортния град Бодрум и единствения по рода си подобен музей в страната.

Основан е през 1963 г. Тук  можете да видите антики - находки от морското дъно от различни времена. Също така в няколко стаи има експонати, които са открити на потънали кораби в други страни по света. За посещение на някои експозиции на музея ще трябва да платите отделно.

Една от най-запомнящите се музейни експозиции е кораб, потънал близо до остров Яси-Ада през 6-ти век. Посетителите на тази изложба могат да се разходят по макета на палубата на древен кораб и да се запознаят с предметите, открити на него. На първо място, това са прекрасни стари амфори, в които се е транспортирало вино. Интересни са и многобройните прибори, сред които древни чинии и чаши.

Плавателните инструменти, намерени на този кораб, нямат аналози в света. Особено забележителни са сложно изработените везни с тежести под формата на статуетки на Атина и дръжка, украсена с прасешка глава. В салона за подводни находки от бронзовата епоха можете да видите най-старите подводни гробове, намерени в Турция.

Различни прибори от 16 век пр. Н. Е., Селскостопански и навигационни инструменти, наковалня и железни плочи са намерени на кораб, потънал в залива Гьокова. Отделна част от залата е посветена на предмети, открити при разкопки през 1982 г. в Кас-Улубурун - това са най-старите останки от кораби, открити в света.

Изложените експонати са разположени на кораба в реда, в който са намерени при разкопки. Това са неща от Кипър (медни слитъци), Египет (абанос и слонова кост) и Кенан (амфори за транспортиране и съхранение на тамян). Уникални находки са печат, принадлежал на кралицата на Египет Нефертити и златен бръмбар скарабей с впечатляващи размери. Отделна експозиция е посветена на кораба, потънал през 9 век близо до Мармарис. Поради съдържанието си корабът, намерен в отлично състояние, е наречен "Стъклените руини".

Очевидно това е бил търговски кораб и освен различни стоки археолозите са открили върху него огромно количество стъклен скрап: счупени съдове, амфори, купи, бутилки. Историците предполагат, че по това време скрап от стъкло вече е бил използван за рециклиране. На същия кораб бяха намерени: меч от ранната мюсюлманска епоха, сито, игра на дама и много други интересни находки, с които посетителите на експозицията ще се запознаят. Друга експозиция на музея показва лични вещи на принцеса Кари Аде. Гробът на принцесата е открит при разкопки на основите на крепостната стена Борум. Сред нещата на принцесата - златна корона и стъклени ковчежета с нейните бижута.