Животът на стюардесите изглежда като мечта за мнозина - да бъдат на различно място по света всяка седмица, като при това им плащат за това - кой не би искал таква работа?

Както и с всяка друга професия, тази също има своите тайни, които остават встрани от светлините на прожекторите. Стюардеса, която е работила това в продължение на шест години, разказва анонимно пред британското издание "Дейли мейл" за някои от най-забавните, шокиращите и странните неща, които се случват в самолетите, без пътниците да подозират за това.

Например слушалките и одеялата, които получавате по време на полет, се ползват многократно, макар да изглеждат за еднократна употреба. По думите на стюардесата след кацане всички слушалки се събират и се дават на нископлатени работници, които разплитат усуканите кабели и слагат нови гумени накрайници за ушите. Одеялата се перат и пакетират отново.

Що се отнася до пътниците, те често се опитват да хитруват, за да си осигурят привилегии. Един от най-честите номера, до които прибягват, е да се преструват, че не се чувстват добре, за да ги преместят от икономическа в бизнес класа. В определени случаи стюардите имат право да откажат качване на пътник, който не се чувства добре, за да не се влоши състоянието му по време на полет. "Казвах на много от пътниците, че ще се случи това, ако не спрат да се оплакват, че са "твърде болни" да се возят в икономическа класа и трябва да ги сложа на седалка в бизнес класа. Можете да си представите колко бързо тези хора се връщаха на местата си и спираха да мрънкат," разказва още стюардесата.

Самолетите са място като всяко друго и там се случват нормални човешки неща. По време на 6-годишния си стаж като стюардеса тя е ставала свидетел на три смъртни случая и едно предложение за брак.

Едно от нещата, които изненадват най-много стюардесата, е колко много храна и напитки се изхвърлят. Всичко, от отворени сокове до бутилки със свръхскъпо шампанско, се излива в тоалетните след кацането на самолета. "Мразех да правя това, за мен това е такова разточителство," споделя бившата стюардеса.

Стюардесите изглеждат добре и това не е случайно - авиокомпанията, за която е работела тази, има много строги изисквания за грима и външния вид - задължително е носенето на червило, фон дьо тен и спирала на лицето, както и на лак за нокти. Освен това специален екип следи как изглеждат стюардесите и ако прецени, праща някои при диетолог.

Ако сте се чудили дали стюардесите спят по време на дълги полети, отговорът е да. В самолетите има специална врата, която се отваря само с пин код и води до тясно помещение с 8-9 легла. Там екипажът може да дремва.

Повечето хора знаят, че самолетите са мръсни, но не подозират колко точно. Тъй като машините са в постоянно движение, се почиства само видимата мръсотия. По думите на бившата стюардеса калъфите на седалките се сменят само ако някой повърне върху тях. Тя е виждала пътници да влизат боси в тоалетната, но препоръчва никога да не правите това.