Когато и да става въпрос за деца, единственият правилен отговор на всеки възможен въпрос е "Зависи".

И в случая с летенето отговорът на въпроса "Как да забавлявам дребосък на борда" зависи - от това на колко години е детето, какъв е темпераментът му, колко дълъг е полетът, в кой час на денонощието е и т.н., и т.н.

Ако все пак ви предстои за първи път да пътувате с деца в самолет, вижте няколко идеи как да занимавате дребосъка (извън стандартните клипчета на телефон, търчане по пътеката и вплитане на пластилин в косата на пътника пред вас).

Книжка за самолети

Ако детето ще се вози на самолет за пръв път, ще има много за разглеждане и питане. Вземете тематична детска книга за самолетите и канализирайте вниманието на малкия пътник, като показвате и разказвате кое какво е, къде седи пилотът, къде се вози багажът и така нататък.

Магнитна дъска за рисуване

Рисуването винаги може да ви спечели време в небето особено ако предложите да нарисувате самолет (и още един, и още един, и още един...). За да си спестите триенето и петната по дрехи, седалки и прозорци, вместо фулмастри вземете моливи или още по-добре - магнитна дъска за рисуване. С нея няма нужда да подлагате нещо твърдо под листа, нищо не може да бъде изцапано, а когато приключи с рисунката, детето може да изтрие и веднага да започне следващата.

Кукли за пръсти

Кукленият театър може да погълне вниманието на детето за дълго време, особено ако в "пиесата" вплетете всичко, което се е случило, докато се качите на самолета - проверката на багажа, показването на паспорта, качването по стълбичката... Куклите за пръсти са удобни, защото заемат много малко място, а разполагате с до десет различни героя.

Любимата играчка

Повечето деца си имат любима играчка, която им дава сигурност в трудни и непознати ситуации. Ако и вашето дете има такава, непременно я вземете.

Нова играчка

Друго златно правило за пътуването със самолет е да вземете някоя нова играчка, която да запазите скрита до момента, в който нищо друго не помага. Това ще ви даде още глътка въздух.

Ядене

Храненията на борда на самолета може да не съвпаднат с огладняването на вашето дете, а гладно и изморено дете е комбинация, която никой не иска да има на съседната седалка. Подгответе се с възможно най-здравословните закуски, които можете да приготвите - домашни бисквити или соленки, нарязан плод в кутия, парчета кашкавал, сушени плодове.

Място до прозореца

За повечето деца мястото до прозореца е най-голямото забавление, което можете да им осигурите, докато са в самолета. Ако не го заемете вие, рискувате през целия път детето да се опитва с всички сили да стигне до него, при нужда - и с тръшкане и рев.

Няколко съвета за лек полет с деца

Ако полетът е дълъг, изберете час, който съвпада максимално с режима на детето, така че да прекара по-голямата част от времето в сън. Ако мернете пилота, помолете го да помаха на детето или да му покаже пилотската кабина (много вероятно е да се съгласи). 

И накрая - дори и нищо от това да не свърши работа, не забравяйте, че всеки от нас някога се е возил в самолет до ревящо бебе. Насъбрали сте си карма, сега изравнявате резултата и този с шумния вързоп сте вие.