Боливиец, изгубил се 30 дни в Амазонската джунгла, разказва, че е оцелял, като се е хранил с насекоми и червеи и е пил вода, събрана в ботушите му, а понякога и собствената си урина, когато не е валяло, предаде Франс прес.

Тридесетгодишният Йонатан Акоста, обявен за изчезнал от семейството си в края на януари след ловен излет с четирима приятели, споделя, че е успял да се спаси, защото е знаел "техники за оцеляване". "Трябваше да ям насекоми и червеи, да пия собствената си урина. Бях нападнат от животни", каза той пред телевизия "Унител" (Unitel).

Акоста е намерен в събота от спасителните екипи, точно 30 дни след като по невнимание се отдалечава от групата си в департамента Бени в североизточната част на Боливия. "Помолих Бог за дъжд. Ако не валеше през половината от времето, нямаше да оцелея", разказва мъжът.

Изгубил ориентация, той изминава около 40 километра, но скоро разбира, че се движи в кръг. Историята му напомня за тази на израелския авантюрист Йоси Гинсберг, който през 1981 г. оцелява три седмици. Преживяното от него вдъхновява филма "Джунгла" (2017) г. с участието на британския актьор Даниъл Радклиф.

В началото на 2021 г. Антонио Сена оцелява 38 дни в бразилската част на Амазония, след като пътническият му самолет се разбива.

През март миналата година двама братя на 7 и 9 години прекарват 25 дни изгубени в Амазонската джунгла в Бразилия. Момчетата от етническата група Мура ядат само диви плодове, преди да бъдат намерени случайно, страдащи от тежко недохранване и обезводняване, припомня БТА.