Отново ще има фестивал "Боровинкови нощи" след прекъсване от четири години, съобщи за БТА Стефани Лалева, един от организаторите на фестивала.

Събитието ще се състои в дните от 19 до 21 юли на троянската хижа "Амбарица". Организатори са Ема Гатева - хижар на обекта и общински съветник в Троян и младите Стефани Лалева, Йоана Алексиева и Мария Цакова. Те ще бъдат подпомогнати от около 60 доброволци от цялата страна.

Снимка: архив

"Чрез организирането на фестивала се опитваме не само да създадем забавление, но и да помогнем за облагородяване на хижата и за създаване на една по-информирана туристическа общност", каза Лалева.

Програмата на събитието акцентира върху млади изпълнители: Cool Den, Nikeca, Tickle the Sage и Лютеница (LTNC), работилници по йога, африкански танци, суинг и пирография, куиз и кино вечери край лагерния огън. Посетителите ще могат да участват и в създаването на 3Д макет на хижата и околността по време на работилница с илюстраторката Петя Евлогиева. За децата ще има детски кът с различни занимания.

За пръв път събитието се организира през 2014 г. и, въпреки че до хижата няма достъп с автомобил, привлича стотици любители на планината, припомни Лалева.

Хижа "Амбарица" е разположена на 1520 м надморска височина, в рамките на Национален парк "Централен Балкан". Достъпът от север се осъществява от с. Черни Осъм, а от юг от лифта в гр. Сопот и пешеходният преход е с продължителност около три - четири часа. В района на хижата се намират едни от най-големите боровинкови масиви в Стара планина, от където идва и името на фестивала, разказа тя.

Предвид факта, че събитието е високо в планината и има специфични изисквания, свързани с настаняване и опазване на чистотата, организаторите призовават всички желаещи да се включат в него, предварително да се запознаят с публикуваната от тях информация в социалните мрежи.

Снимка: ambaritsa.hiji.eu