Има такъв лаф, че където и да е човек в Рио, Христос винаги е зад гърба му. Истината е обаче, че съвсем буквално статуята на хълма Корковадо е точно над невероятната ботаническа градина на този феноменален и несравним град, за който тепърва ще ви разказваме.

Само си представете този уникален за света градски парк с 6500 вида растителност, събрани на едно място, при това повечето супер екзотични, особено за европееца. Няма по-красиво място, където да се изгубите, за да се намерите отново, понеже всичко е брилянтно организирано. При това цялата тази прелест се намира недалеч от Лагоа – приказното езеро в нозете на Христос, което свързва световноизвестните плажове Копакабана и Ипанема, а покрай него е и градският хиподрум, и домовете на много от най-богатите и най-известните хора в тази необятна страна, че и студията на прочутите й тв сериали.

Площта на ботаническата градина на Рио е 54 хектара. На нея, освен дървета, алпинеуми, водни каскади, красиви естествени и изкуствени езера, хълмове и даже археология, която е аранжирана в нещо като барачки, специална ботаническа библиотека, има невероятни павилиони. Нашият любим е посветеният на орхидеите – такава колекция, каквато можете да видите там, не е възможна нито в Лондон, нито в Париж. Имахме късмета да попаднем там на бразилският шампионат в тази дисциплина – най-красива орхидея. Дори най-независимият от ботаниката мъж не остава безучастен при вида на цялата тази красота. Дамите са направо на седмото небе.

За по-малко тренираните, в градината са осигурени електрически возила, които могат да ви откарат направо при орхидеите или при някое друго от природните чудеса, изложени на открито или на закрито в приказния парк. Тази година градината стана на 210 години, което я прави и един от най-старите градски паркове в света. Основана е от португалския крал, като целта е култивирането на нови и нови сортове от латиноамериканските плодове и зеленчуци, както и пренасянето на видове от Азия, за да се види дали ще виреят и ще дават повече реколти в най-голямата колония на империята.

Тогава е поставено началото на прочутото днес Авеню на кралските палми, които вече наброяват 900 вида. Тяхна „майка” се води първо засадената Палма Матер, която обаче е „убита” от светкавица за нещастие на местните ботаници. Друга безценна и уникална за света колекция са кактусите на градината в Рио, които също са удивителна гледка за ценителите, но и за редовите туристи без особени познания.

Освен много растения, във феноменалния парк на един от най-красивите градове на планетата Земя има и огромно разнообразие от птици. Ние засякохме пауни и фазани, скитащи безцелно из розариума. Но според статистиката пернатите са 140 вида. А също и няколко типа маймуни, но повече за това точно животно на друго фантастично място в Рио ще разказваме и ще показваме в друг пътепис. Много е важно да се видят Амазонската градина или кът, защото този бразилски регион е не просто белият дроб, но и най-голямата биологична съкровищница на цялата планета, както и прекрасно декорираната Японска градина.