Напълно разбираемо е, че повечето от нас, които и без друго виждаме морето по-рядко, отколкото е справедливо, се стремим да изкараме всяка минута там на плажа. Ако все пак обаче не уцелите време, не че ви проклинам това да се случи, наистина има къде да си оправите настроението.

Едно от тези места е Ботаническата градина "Серафимови" в набралото популярност странджанско селце Велика, което се намира на около 3 километра от Лозенец. Макар да е частна, се е превърнала в емблемата на Велика и който и да спрете да попитате къде се намира, на драго сърце ще ви упъти до там.

Основана е още през далечната 1986 г., когато семейството научни работници и агробиолози доц. Серафим Серафимов и проф. Радка Серафимова, които, за съжаление, вече не са сред нас, се пенсионират и решават да се заселят в село Велика в преследване на една мечта. Така се заражда идеята за създаването на малка ботаническа градина, която към днешни дни съвсем не е толкова малка. В момента тя продължава се стопанисва от наследниците на своите създатели - дъщеря им и техния внук. Докато това парче земя се превърне в рай, семейство Серафимови полагат неимоверен труд, отдадени на любовта помежду им и на тази към цветята. Сега ботаническата градина се простира на около 800 квадрата, а в нея виреят близо 2200 растения, част от които са пропътували десетки хиляди километри, за да пуснат корените си тук. Първоначално семейство Серафимови се сдобивали с различни видове семена от Москва, но с течение на времето мечтата им за още по-пъстра градина стигнала чак до Америка, Африка и Азия, откъдето купували екзотични сортове растения.

Снимка: Фейсбук страница @SerafimoviGarden

Снимка:Фейсбук страница @SerafimoviGarden

Определено най-характерни за градината на Серафимови за кактусите и сукулентите, чийто брой е наистина несметен. Това обаче съвсем не е най-голямата екзотика. С очите си в зеления им рай можете да видите всевъзможни цитруси, маслини, кафе, различни сортове райски ябълки и смокини, маймунски банан, нар, киви, гинко билоба, фейхуа, маракуя, бамбукова гора, безброй видове цветя, някои от които изключително редки, изумително красиви и непознати за нашите географски ширини.

Снимка:Фейсбук страница @SerafimoviGarden

Въпреки че за цялото семейство Серафимови създаването на тази ботаническа градина и нейното съхраняване е по-скоро кауза, по стечение на обстоятелствата тя придобива дори международна слава и се превръща в обект със завишен туристически интерес. Стопаните признават, че годишно посрещат и изпращат по около 5 хиляди души и към всеки един се отнасят с внимание, гостоприемство и топли чувства. Най-засилен е интересът към градината през пролетта, лятото и есента, когато наоколо гъмжи от почиващи, но ентусиасти пътували стотици километри дори зимно време, за да видят килимите от кактуси на живо.

Снимка:Фейсбук страница @SerafimoviGarden

Освен храната за очите и душата, семейство Серафимови имат традиция да гощават посетителите си и с уникални домашни сладка, приготвени от плодовете, растящи в градината им. Къде другаде човек може да опита сладко от китайски фурми? Дори само заради него бих се връщала отново и отново на това вълшебно място, което е толкова красиво не само заради чудатите растения, виреещи там, а най-вече заради любовта, с която са отглеждани.