Това съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

Най-посещаваният филиал на НИМ отново е Боянската църква "Св.св. Никола и Пантелеймон" - един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, достигнали до наши дни, включен през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Статистиката сочи, че през 2015 г. църквата е разгледана от 49 692 души. Отново се забелязва и тенденцията, че чужденците проявяват значително по-голям интерес - те са били близо три пъти повече от българите.

На сериозен интерес се радва и филиалът на НИМ в малкото село Добърско, на 15 км от Разлог - уникалната средновековна църква "Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", включена в списъка на стоте национални туристически обекта.

През 2015 г. 35 045 души са се запознали с нейните стенописи от 17-и век, пресъздаващи библейски сцени, образите на светци и светици, местни легенди.

Храмът е изграден през 1614 г. като трикорабна базилика от майстори от прочутата Добърска школа.

Доста посещавани са и други филиали на НИМ, между които музеят "Параход "Радецки" - Козлодуй, и Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" - забележително творение на българската архитектура и стенопис от 11-и в., културна ценност с национално значение.

Създаден през 1973 г., НИМ съхранява над 650 хиляди паметници на културата и е един от най-големите исторически музеи на Балканите. Той е национална съкровищница на България, хранилище на реликви от световен мащаб.

Основната му цел е в контекста на европейската история да представя историята на днешните български земи от праисторическо време до наши дни.

В залите на НИМ са изложени в оригинал уникални културни ценности - предмети на изящното изкуство, археологията, етнографията и историята, представящи световни цивилизации отпреди 8000 години до наши дни.