Богати на протеин, нестандартни като вкус и изключително търсени като деликатес, директно от фермите в Тайланд. И не става въпрос за рядък вид риба или месо, а за бръмбари и щурци, съобщава channelnewsasia.

Според последни изследвания пазарът на ядливи насекоми, който се налага като е алтернатива на този за месо, се очаква да се превърне в световна индустрия за милиарди долари през следващите години. Все повече се увеличава делът на хората, които включват насекоми в менюто си, не просто с цел да бъдат еко, но и от любопитство.

Тайландската компания "Bounce Burger" е най-новото попълнение на пазара с бургери, колбаси, кюфтета и дори енергийни десерти и бисквити с говеждо от щурци. "Щурците не трябва да са само на сергиите на уличните търговци, които ги сервират със соев сос", казва Пупипат Тиапайрат, съсобственик на ресторант "Bounce Burger". "Те могат да бъдат в бургери, хлебни изделия, меки бисквити или дори подправка от червен пипер, използвана за овкусяване на пържени картофи - всичко това е възможно."

Щурците са източник на протеини, както и на множество полезни витамини, и са сред най-често консумираните от хората насекоми в световен мащаб. Въпреки това Пупипат признава, че вретеновидните членестоноги се нуждаят от промяна на имиджа, тъй като "не са много големи приятели на потребителите".

Тъй като съществува риск щурците да заседнат в гърлото, се отстраняват крилата и краката на насекомото, за да остане само месестото тяло. Макар че тайландците отдавна ядат буболечки като вкусна закуска, чужденците все още са скептични или направо изпитват отвращение.

Сред най-големите предимства на отглеждането на щурци е фактът, че въздействието му върху околната среда е много по-малко, отколкото при отглеждането на крави или прасета. Проучване от 2017 г. сочи, че производството на пилета в Тайланд е отговорно за 89% повече въглеродни емисии, отколкото производството на насекоми. Докато някои части на света едва сега откриват ползите, в Тайланд вече има хиляди ферми за отглеждане на насекоми. Много от тези ферми задоволяват нуждите от фуражи за животни, но някои от тях вече се фокусират върху ядливи насекоми за хора - като например фермата за щурци Bricket R&D, създадена през 2019 г. в покрайнините на Банкок фермата доставя 160 килограма щурци месечно директно в кухните на "Bounce". Докато за бургерите щурците се слагат отгоре, за по-сладките продукти готвачите на "Bounce" използват прах, който прави от насекомите и се пече в продуктите - от енергийните барове до бисквитите.